Wissel van de wacht

21 November 2013

Woensdag 25 september gaf Jan Verhaert, de voorzittersfakkel van GroenGangmaker Boechout, door aan Kris Swaegers. Jan Verhaert, is één van de pioniers van de Gangmaker. Aanvoerder van tal van lokale acties, gedurende meer dan 30 jaar. Hij leidde de groep als voorzitter van 2007 tot nu. Hij deed dit met verve, groot in bescheidenheid, sterk in communicatie,  het overzicht steeds bewarend, dit alles overgoten met een flinke scheut humor.  Jan Verhaert,  stak op tijd en stond de politieke voet tussen de deur, zette de puntjes op de i,  en na krachtige interventies ging hij verder met bruggenbouwen. In 2010 gaf hij zijn mandaat als gemeenteraadslid door aan Leen Van den Eeden.  Hij concentreerde zich nadien op de jongeren, en verruiming  van de groep. Hij leidde de laatste 2 decennia de lokale verkiezingscampagnes van Groen Gangmaker en bleef hameren op groene, sociale zichtbare accenten.  Hij neemt zeker geen afscheid van de politiek, en blijft binnen de ploeg Groen Gangmaker actief, vanuit de zijlijn. 

Kris Swaegers, een frisse vijftigster, wil de uitdaging van voorzitter graag op zich nemen. Ze wil tijd vrijmaken voor een meer actief  GROEN politiek verhaal.   Kris, weet dat haar 3 kinderen stevig geankerd zijn,  en zal  hen blijven  stimuleren en begeleiden naar zorgzaamheid voor de samenleving, samen met haar man, Rik haar beste maat, maar dan een beetje op macro-niveau , het is tijd om andere dingen  mee op te nemen. Kris Swaegers is geen onbekende voor Boechout.  Ze trok destijds de verkeersgroep Jan Frans Willemsschool mee op gang .  Als actief lid van de gemeentelijke mobiliteitsraad, zette ze haar schouders onder het dossier fietsgemeente in 2011. Een vrouw met een scherpe blik,  zacht in haar oordeel, fris in gedachte , reeds jaren  " achter de schermen van Groen Gangmaker  " bewogen door beleid, met zin voor engagement .

Als jongvolwassene bekommerd om een rechtvaardige  en sociale herverdeling (acties bij broederlijk delen). Ze bouwde mee aan een feministisch insteek op de boekenbeurs. Anti kernraketten manifestaties daar is ze mee groot geworden. Haar engagement bij de kinderopvang Kleine Berg ,is daar ook niet onopgemerkt voorbij gegaan. Gooide haar gewicht in de weegschaal binnen tal van projecten in de Steinerschool.  Vanuit haar professionele activiteit is Kris Swaegers werkzaam in de crisisopvang . Als therapeute, geconfronteerd met mensen met psychische problemen  vaak voortkomend vanuit sociale en maatschappelijke wantoestanden. Ze blijft een lans breken door op een creatieve manier oplossingen te zoeken, modellen uit te werken en via non-verbale media anders te leren omgaan met psychische problemen. Ze gaat er voor en vat het zelf als volgt samen: 

"Ik vind dat ik mijn verantwoordelijkheid moet opnemen tov de maatschappij: ik moet kleur bekennen, keuzes maken en beseffen dat het niet "de anderen" of "de maatschappij"  zijn die tot   wantoestanden  leiden. Ik maak zelf ook deel uit van dit systeem. Ik wil mijn energie niet in klagen steken maar in zoeken hoe ik op een constructieve manier een steentje bij kan dragen voor een betere wereld. "Ik heb een steen verlegd in het water ?.." (Bram Vermeulen) Als groene madam blijf ik ijveren voor evenwicht in mobiliteit - leefbaarheid,  duurzaamheid, ecologie, betaalbaar wonen,sociale rechtvaardigheid. "