Prijs culturele verdienste Boechout gaat naar dagcentrum ’t Ateljee

20 Februari 2018

Cultureel talent, participatie en gemeenschapsvorming: deze drie begrippen vormen al 10 jaar de rode draad van het cultuurbeleid in Boechout. Tijdens het eerste cultuurcafé, woensdag 7 februari, werd de prijs culturele verdienste uitgereikt. De eerste prijs ging naar 8 kunstenaars van 't Ateljee, dagcentrum van De Ark Antwerpen. Het centrum organiseerde in september 2017 een tentoonstelling in de schuur van kasteel Fruithof. Het project HARD hart werd geleid door het klei-atelier, maar vindt ook aanvullingen bij atelier 'stroom', een creatief therapeutisch geïnspireerd atelier waar de gasten zich kunnen uiten in het beeldend materiaal. De vrijheid van het eigen creatieproces staat centraal. De kunstenaars zochten in de kunst naar antwoorden op de vragen zoals: wat maakt je hart gelukkig, blij, verdrietig? Wat raakt je hart? Waar voel je je goed bij? Waar hou je van? Welk verhaal wil je vertellen? Met klei werd geëxperimenteerd tot ieders gevoel bij het idee juist zat. Alle kunstenaars konden tot hun eigen kunstwerk komen, iets waar hun verhaal in zit, hun verlangen en expressie. De cultuurraad heeft dit naar waarde geschat en de Prijs Culturele Verdienste dan ook toegekend aan deze 8 kunstenaars: Ellen Van Immerseels, Elke Moelants, Korneel Vandewynckel, Toon Van weert, Ishac Cinar, Ray De Swert, Dominique D'Hertefelt en Eric Van Vaerewijck.

De tweede plaats gaat naar kunstenaar Frank De Mulder. Frank De Mulder schildert en werkt in zijn atelier in Vremde. Enkele jaren geleden ruilde hij de drukke en hectische stad voor het rustige Vremde. Hij bouwde in zijn tuin een oude vleesfabriek om tot een atelier. Dat alleen is al de moeite om een bezoekje te brengen. Zijn werk hangt in Antwerpen, Londen en zelfs Dubai in opdracht van een grote onderneming. Maar hij schildert ook graag interieurs van cafés en Parijse stadsgezichten.

Op de derde plaats: Anthony Aussems. Anthony is een kunstschilder en studeerde met grote onderscheiding af aan de kunstacademie van Hove. Hij stelde zijn werken voor de eerste keer tentoon in de Let's Find Gallery van Fred Toelen aan het OLVrouweplein. Hij maakt technisch mooi uitgevoerde schilderijen, waar je je sterk betrokken bij voelt.