Gemeenten springen in de bres voor Fietspunt

08 December 2016

Deze mensen zetten de schouders onder Fietspunt. - Foto De Freine Goed nieuws voor de gebruikers van het intergemeentelijke Fietspunt van Mortsel, Hove, Lint, Boechout en Kontich. Het blijft verder bestaan en het breidt zelfs uit met een zesde gemeente: Edegem. "Het was een koude douche voor ons toen de NMBS twee jaar geleden meedeelde dat het geen financiële steun meer voorzag voor de werking van het Fietspunt. Daarom zijn we gaan spreken met onze partnergemeenten om onze bijdrage te verhogen. Samen met de steun van de provincie kan het Fietspunt dus gewoon verder doen", licht Mortsels schepen Steve D'Hulster (sp.a) toe.

Zo investeren de zes gemeenten dit jaar 78.747 euro in het project. De volgende twee jaar wordt dit respectievelijk 90.810 en 84.810 euro. De provincie investeert 30.000 euro.

Edegem wordt de nieuwe partner. "We zijn blij om er nu bij te zijn, want fietsen moet het nieuwe rijden worden. Het is eveneens om het fietsen bij onze werknemers te stimuleren", licht Edegems schepen Goedele Van der Spiegel (Groen) toe.

Bij het Fietspunt, het hoofdatelier aan het station Mortsel-Oude God, werken een achttal personen onder uitbater en sociaal tewerkstellingsbedrijf Werkmmaat. Fietsers kunnen er hun fietsen laten herstellen, fietsen worden er gratis gelabeld, de medewerkers onderhouden de fietsenstallingen in de gemeenten en Fietspunt heeft een mobiele fietshersteldienst voor bedrijven als het UZA en Agfa-Gevaert. Ook met scholen werkt het samen.

"Wij verhuren ook Blue-bikes waarmee we nieuwe projecten uitwerken in Kontich en Hove. Het zou mooi zijn om de Blue-bike te laten aansluiten op het Velo-systeem van Antwerpen", besluit Erwin Lauriks, coördinator van Werkmmaat. (FSL)