Antwerpen, Mortsel en Boechout: beste fietsgemeenten

25 Juni 2012

Antwerpen, Mortsel en Boechout zijn bekroond als Vlaamse fietsgemeente van 2012. Het is de eerste keer dat de prijs wordt uitgereikt. De Vlaamse Stichting Verkeerskunde wil steden en gemeenten die werk maken van een inspirerend fietsbeleid, in de kijker zetten. Het is voor het eerst dat de fietsgemeenteprijzen werden uitgereikt. In totaal hadden 71 gemeenten zich kandidaat gesteld. Antwerpen won in de categorie steden met meer dan 50.000 inwoners; buurstad Mortsel is de beste fietsstad tussen de 20.000 en 50.000 inwoners. En Boechout de beste "kleine" fietsgemeente."Boechout heeft als enige genomineerde gemeente een fietsbeleidsplan met alle aspecten van lokaal fietsverkeer", zegt de jury. "Er is een doordachte keuze van lokale fietsroutes op basis van attractiepolen en een stevig uitgewerkte schoolroutekaart in samenwerking met de buurgemeenten. Boechout kent een zeer hoog fietsgebruik, de fietser is er op zijn plaats en dat voel je."

Antwerpen wordt gelauwerd omdat de stad de afgelopen jaren sterk investeerde in "een kwaliteitsverbetering van het fietsen. Het fietsbeleid wordt gemonitord. Antwerpen is het meest verregaand in haar keuze voor de fiets en heeft de laatste zes jaar de meeste vooruitgang geboekt."

Mortsel, ten slotte, heeft een voortrekkersrol, volgens de jury. "Mortsel kent een zeer hoog fietsgebruik met een uitgesproken positieve trend en bovendien een lage ongevalskans voor fietsers."

Meeuwen-Gruitrode, Vorselaar, Lier, Koksijde, Zemst, Brugge en Gent krijgen een eervolle vermelding.

"De wedstrijd leert dat er in onze steden en gemeenten heel veel gebeurt voor meer en betere fietsinfrastructuur. Ik hecht er groot belang aan om vanuit Vlaanderen de gemeenten die inspanningen leveren in hun fietsbeleid, te ondersteunen", zegt de bevoegde Vlaamse minister Hilde Crevits (CD&V).

Als beloning mogen de laureaten tot 50.000 euro investeren in fietsinfrastructuur, zoals fietsstallingen.

Bron: http://www.deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/120623_fietsgemeenten