#ik weiger, maar de regering luistert niet

16 November 2018

#ik weiger, maar de regering luistert niet

Kent u de parabel van het kanon en de mug? Er was eens een minister van een partij met als verdienmodel mensen een onveiligheidsgevoel aanpraten. Om dat zelf aangewakkerde onveiligheidsgevoel weg te nemen, besloot de minister om van alle inwoners een vingerafdruk te stelen. 'Dankzij mij zijn jullie veilig!' trommelde de minister zichzelf triomfantelijk op de borst. Gekke minister, dachten de mensen. Er zijn jaarlijks slechts enkele honderden gevallen van identiteitsfraude, onze vingerafdrukken belanden zo net sneller in handen van lieden met slechte bedoelingen en onze privacy is veel te kostbaar om een valse veiligheidscultuur te installeren. Dus nee, zeiden ze in koor: #ikweiger Teken hier de petitie: https://www.groen.be/ikweiger  

Gisteren stemde de Kamer over de wet om je vingerafdrukken op je identiteitskaart te bewaren. Open VLD, N-VA en CD&V stemden voor, sp.a onthield zich. De wet werd goedgekeurd, en zo negeert de regering-Michel het negatieve advies van de Gegevensbeschermingsautoriteit, protest van juristen en de oproep van experts in privacy.

De regering-Michel schiet met een kanon op een mug en behandelt ons voortaan niet meer als burgers maar als verdachten. Er zijn efficiëntere en goedkopere manieren om identiteitsfraude tegen te gaan, maar voortaan moeten alle Belgen de verwerking van hun vingerafdruk toevertrouwen aan Vadertje Staat. Zo doorbreekt deze regering voorgoed het evenredigheidsbeginsel, een belangrijke hoeksteen van onze democratie.

Maar dat is buiten het protest van tienduizenden Belgen gerekend. #ikweiger barst uit z'n voegen en er zijn plannen om naar het Grondwettelijk Hof te trekken.

Wij willen geen maatschappij waar elke burger gescreend en gescand wordt. Informeer je vrienden en deel onze petitie. Samen kunnen we deze buitensporige maatregel stoppen.

Deel de petitie op Facebook

Deel de petitie op Twitter

Warme groet,

Stefaan Van Hecke
Kamerlid